Jakten på min “perfekte biffmiddag”: Elg biff sous vide med umami

Jeg feirer det å ha fått nytt elgkjøtt i hus og frøset ned med en biffmiddag av indrefileten. I år samlet jeg gode erfaringer fra resten av året og kombinerte dem til min “perfekte biffmiddag”. Fra både Heston Blumenthal og Modernist Cusine har jeg lært at smaken umami forsterker og fremhever kjøttsmak. Umami finner man i bl.a. sopp og tomat.

Middagen besto derfor av:

  • Indrefilet
  • Saus laget av tomat confit og kraft
  • Soppketchup
  • Stekt sopp
  • Poteter
  • Sellerirotstappe
  • tomatkrystaller

 

Tomatkrystaller:

2 tomater Skjær tomater så tynt som mulig, sikt på 1 mm. Legg dem på bakepapir og stek i ovnen på 100 grader i 2-3 timer, til helt tørre.Avkjøl og knus. Oppbevares tørt til bruk

 

Tomat confit (fra Heston Blumenthal)

5 tomater Skjær kryss i tomatene og ha i kokende vann i 10 sekunder. Avkjøl i kaldt vann og ta av skinnet.Del tomatene på tvers og ta ut frø.
5 fedd hvitløk
10 basilikumsblader
Olivenolje
Salt og pepper
Del hvitløken i 4 og hakk basilikum.Ha 2 biter hvitløk i hver tomathalvdel og fordel basilikum likt i tomateneHa litt olivenolje på hver og ha et lett dryss salt og pepper på.Stek i ovn på 100 grader i 2-3 timer til helt møre.
Ta ut tomatene og ta bort hvitløk og basilikum.

 

Indrefilet

Kjøtt Temperatur Tid
Indrefilet 52 – rare
54 -medium -rare
58 – rosa
60 – medium
60 min
Filet mignon 50 – rare
52 -medium -rare
56 – rosa
58 – medium
60 min

* se egen post for steke tid og temperaturer for andre stykker

 

Tomat confit saus

2 dl kjøttkraft*
1 dl. Tomat confit
Pure tomat confit og sil. Ha i sammen med kraft og la det småkoke til det er ca. 2 dl. Saus.
Salt Smak til med salt

*Kjøttkraft kan man lage selv, se min oppskrift, eller kjøpes i butikken. Anbefaler da Jacobs på Meny.

Rødvinssaus

Denne er fantastisk, har mye smak og komplimenterer kjøttet godt. Sist gikk det ca. 1,25dl. saus pr. person, med kokte poteter.

2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss smør
Finhakk løk og hvitløk og stek dem blanke i smør
3 dl kjøttkraft
3 dl. Rødvin
1 laubærblad
Ha i kraft og vin, la det koke ned til ca. halve. Smak underveis. Sausen blir mer konsentrert og kraftig jo mer den konsentreres.Sil av løk, bruk gjerne et osteklede. (eller sil om løken ble hakket litt grovt.
2 ss balsamico
1 ss fish sause
1 ss soyasaus
Smak til med balsamico, fish sause og soyasaus.
2 g Ultra-tex 8 Rør ut i varmt vann, (jeg bruker blender, og litt av sausen) og ha i. bruk mer eller mindre for å få ønsket tykkelse på sausen. Alternativt, bruk Roux, (trykkokt smør og mel) for å tykne
2 ss smør Ta sausen av varmen og pisk inn smør. Server.

 

Share This