Meksikansk svinegryte med røkt tomatsaus

Det Meksikanske kjøkken har mye å by på; og i kveld ble det en gryterett som er ganske enkel, gitt at man finner ingrediensene. Det er da særlig  chipotle chili i adobo saus som kan by på utfordringer. Løsnignen har vist seg å lete nøye i hyllene i grønnsaksbutikkene her i Oslo; fant en boks på Sagene i kveld. Retten smaker ekstra godt med salsa, som også kan brukes til å gjøre retten mer krydret for de som ønsker det. Jeg serverer her med både en ananas og tomatsalsa.

Retten blir bedre om den står en dag, og er visst best på dag tre. Jeg klarte ikke å vente så lenge 🙂

500 g Svinekjøtt
5 dl. Vann
1 ts salt
Skjær kjøttet i 3 cm store terninger og kok opp i vann.Skum av det grå skummet som kommer etter et par minutter
3 laubærblad
½ ts oregano
½ ts timian
Ha urtene i vannet, og la det småkoke i en time, til kjøttet er mørt. La det kjøle i vannet. Ta ut av vannet og tørk kjøttet. Skjær kjøttet i 1,5cm terninger.Skum av fettet fra vannet.
2 poteter Del potetene i fire og kok dem møre i vann. Skjær dem så i 1 cm. Store biter.
700g tomater ELLER
To bokser tomater
Sjær tomatene i to og ta ut frø. Grill tomatene til skinnet er sort og flå tomatene. Sjær dem i biter.
100g chorizo Skjær chorizo i biter og stek dem på middels varme i ca. 10 mintter. Ta ut kjøttet og la så mye fett igjen i stekepannen.
1 løk1 fedd hvitløk Hakk løk og stek den i fettet, sammen med svinekjøttet til alt er brunt, ca. 10 min. Ha i hakket hvitløk de to siste minuttene.
½ ts oregano Ha i kjøtt, oregano, tomater og chorizo og la det småkoke i 5 min.
2 Chipotle chilier
4 ts. Adobo saus (fra boksen chiliene kommer fra)
Finhakk chiliene og ha i med 3 dl. av vannet kjøttet ble kokt i, potetene , og adobo sausen. La det småkoke i 10 minutter.  Smak til med salt og sukker.
Advocado
Ost
Server med advokado og ostebiter, og godt brød.

 

Ananas salsa

5 dl. Fersk annans
½ rød paprika
1 dl. Koriander
¼ hvit eller rød løk
1 chilipepper
1 lime
Salt
Finhakk alt og bland sammem med saften av lime. Smak til med salt og la den stå i 30 min.

Jevn Arbol tomat salsa

5 tomater
3 fedd hvitløk
6 tørket arbol chilie (eller annen tørket chili av smak)
Ha tomater, hvitløk og chili i en kaserolle og dekk med vann. Kok tomatene møre (ca. 10 min). Ta tomatene ut av vannet og flå dem.
1 ts. Malt sort pepper
1 ts. oregano
1 ss eple eddik
Ha alt i en blender og sett den på puls og kjør den til den er den er jevn, men ikke helt flytende.
¼ hvit eller rød løk Finhakk løken og rør inn. Kjøl ned i kjøleskapet i 30 min.

 

skum av det grå som kommer opp.

Share This