Fløtekarameller

Fløtekarameller

Fløtekarameller er ikke sunt. På noen måte. Men fy så gode de kan være. De fleste oppskriftene blander alle ingrediensene og koker til ønsket hardhet. Dette gir veldig søte karameller. Jeg foretrekker de mindre søte med en god bitterhet. For å få til dette må sukkeret smeltes og varmes til den får denne gode smaken. Alt man må passe på er at den ikke blir for mørk, da får den en vond smak og blir ubrukelig.Fløtekaramell

400g sukker Varm sukker i en tykk kjele, på middels varme. Rør mens den varmer. For at det nederste laget ikke brenner, rør jevnt. Sukkeret kommer til å klumpe. Når den er begynner å bli flytende, følg godt med, nå går det veldig fort. Følg med på temperaturen til den har rett temperatur etter hvor mye sødme du ønsker. Min favoritt er 180grader.  Bruke en god termostat, egnet for sukker. (Evt. Ta det på øye og lukt) Trekk av platen. (er det fortsatt klumper, kan det løses senere, se under)

Sukker temperaturer for karamell. 170 C. – Lys karamell: meget søt, smaker lite karamell
174 C. – Mellom karamell: fin smak
177 C. – Mørk karamell: God karamellsmak, mindre søt
182 -190 C. – Svært mørk karamell: Sterk karamellsmak, lite sødme.
204 C. – Black Jack. Ubrukelig.

3 dl kremfløte
1-2 ts. (5-10 g) Salt (smak til)
Varm fløten til 80 grader, og pisk alt inn til massen er helt jevn. Siden det kan være vanskelig å få ut alle klumpene, kan man sile massen nå for å få den helt jevn.)
120g smør Avkjøl sausen til ca. 40 grader, skjær smør i terninger, og ha i og pisk den raskt inn. Ved å gjøre det på denne temperaturen får man en mer fløyelsrik saus, enn om man gjør det slik at smøret koker.
 Kok massen til den tykner. Det er vanlig å bruke “dråpetesten” for å finne rett tykkelse. Jeg foretrekker å måle temperatur, jo lenger den koker, jo hardere blir karamellene.122 grader: svært myk karamell
125 grader: myk kramell
132 grader: Hard karamell, (tenk Daim)
 Kle en form med bakepapir, og hell massen i for å la den avkjøle. Etter ca. 20 min; rut karamellene, så de blir lette å dele når kalde.

Cognac karameller

Disse er også gode med litt Cognac smak; og får en krafig smak. For dette, ha i 1 ss Cognac sammen med fløten. Om du vil ha sterkere smak, ha i mer, men smaken kommer sterkt igjennom, så begynn med små ekstra mengder.

Pakking

Karameller bør pakkes individuelt så at de ikke smelter sammen igjen. Skal det bli vakkert, slik man gjerne ser på mange andre blogger, tar det mye tid. Om man ønsker en enklere løsning, skjær dem i lange remser og rull dem i plastfolie, og skjær i passe biter.

Hvoran raskt pakke fløtekarameller Fløtekarameller

Share This