Elgkaker i viltsaus

Ingredienser
•    500g elgdeig
•    3 ts. salt
•    ½ ts. pepper
•    ½ ts. muskat
•    ½ ts. malt ingefær
•    2 ss potetmel
•    1 ½ dl øl, melk eller vann
•    1 egg (kan sløyfes)
•    2 ts. paprikapulver
•    ½ ts. chilipepper
Bland krydder, egg og mel, strø over kjøttet. Bland alt sammen og spe på ølet. Del i 8 – 10 kaker og stek på middels – høy varme i fem min. på hver side. Ha dem over i viltsaus og la det trekke i 15 – 20 min. server med poteter.
Viltsaus:
Ingredienser
•    2 ss smør
•    4 ss hvetemel
•    7 dl kjøttkraft eller sjy
•    2 dl seterrømme
•    6 skive ekte geitost eller 1 ss rørte tyttebær
•    ½ ts salt
•    1 ts pepper
•    1 ss grov sennep
•    6 stk knuste einebær
Brun smør og mel og spe med sjy. Ha i einebær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
Tilsett rømme og geitost og smak til med salt og pepper.
Takk til MatPrat.no for inspirasjon

Kjøttkaker

Gir meget gode luftige kjøttkaker. Jo mer fett, you mindre kompakte blir de. For at de ikke skal falle fra hverandre kan man øke mengden activa.

Juleøl gir fantastisk smak, verdt å prøve en mørk søt øl når juleølet ikke er tilgjengelig.

1000 g elgdeig25 g salt Skjær kjøttet i terninger og stør salt over. La det stå kaldt i 4 – 12 timer. Nedkjøl det så det holder ca. 0 grader når det skal males
200g svinefett Skjær fettet i terninger og nedkjøl til det er frossent for når det skal males
Mal kjøtt og fett hver for seg. Kjøl ned utstyret før bruk, og evt. Periodevis om du maler store porsjoner.
100g kaptein kjeks Knus kjeks i smuler
100g løk Finhakk løk, avkjøl og rør inn i kjøttet.
3 dl. øl / melk / vann2,5g sort pepper2,5g hvit pepper

1g muskatnøtt

5g paprika

2g korrianderfrø

5g løkpulver

20g grov sennep

(2,5g activa)

Rør ut krydderet i vannet så det fordeler seg jevnt. Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin, bruk K-vispen og bruk gjerne is i vannet for å holde temperaturen lav. Ikke bland mer enn nødvendig.(Juleøl gir en glimrende dybde og sødme i smaken)
Form farsen i ønsket form, og stek på høy varme til brune på hver side. La dem trekke i avkoket på ca. 65grader til gjennomstekt.

 

Nøkkelord: Kjøttkaker; oppskrift, elg, viltsaus,

Share This