110kroners lysoppsett for matbilder

Når jeg leter etter oppskrifter, lar jeg meg lett påvirke av bildet: et godt bildet øker lysten på å prøve oppskriften selv. Det  samme har vist seg å gjelde når jeg ser igjennom min egen blogg for inspirasjon til hva jeg skal lage. Det ble klart at gode bilder er viktig. Jeg er ikke så kreativ med oppsett og garnityr, men det tekniske burde jeg kunne få til; så jeg begynte å se litt på det. Som i alle bilder så er det lyset som er avgjørende. Mange anbefaler å bruke naturlig sollys fra siden for best mulig bilder. Det funker dårlig for meg, som knapt lager mat når det er lyst ute. Løsningen er da å finne alternative lyskilder. I ukens nyhetsbrev fra Fotovideo fikk er det tilbud på en “Komplett Startpakke” til skarve 6 745kr. … Nope. DET ble for drøyt for meg! Lette videre og kom over en guide som viser hvordan man kan løse dette svært billig. Så til 110kr på Biltema og noen gamle pappesker, fikk jeg mitt eget oppsett, som består av:
– en arbeidslampe
– en diffuser: som da er en tynn pappkasse jeg har skåret ut sidene på og limt på bakepapir, for å slippe noe lys igjennom
– to plater for å reflektere lys, en med hvitt papir, og en med aluminiumsfolie.

Det kan bli enda bedre, men meget god start syns nå jeg. Har nok ikke funnet den perfekte hvitbalansen enda, og må jobbe litt til med å regulere lysstyrken, men lett og grei start.

Oppsettet er som dette:

For å se effekten av  de forskjellige bitene, tok jeg åtte bilder av samme frukt, men med forskjellig lyssetting.

Lys fra:

1. Over komfyren
2. Over komfyren og fra siden
3. Siden
4. Siden med diffuser
5. Siden med diffuser og over komfyren
6. Siden med diffuser med hvit reflektor
7. Siden med diffuser og aluminiumfoiliereflektor
8. Blitz

Syns jeg fikk de best resultat med difuser; og av og til med en reflektorplate. Når lyset kommer fra blitz eller lys over syns jeg bildene blir litt flate, mens fra siden får man skygger på maten. Man kan få samme resultat med en ekstern blitz fra siden, men det hever prisen, og fordelen med en lampe er at man kan se hvordan lyset blir før man tar bildet.

En detaljert sammenlikning av de 8 oppsettene kan man finne i denne PDF’en.

Sidelys med Diffuser og Hvit reflektor

Blitz

 

Inspriasjonen og veiledning fant jeg på: http://taylortakesataste.com/how-to-take-pictures-of-food-inside-and-at-night/

Share This