BBQ saus er en sentral del av Amerikansk BBQ; som gjerne smøres på kjøtt rett før servering; om det så er hamburger, Pulled Pork, ribber, m.m. (også tunfisk :)) Det finnes svært mange forskjellige BBQ sauser, alle har sin favoritt. Men tradisjonelt er det regionale forskjeller, med særegne smaker. Sausene her er de Nathan Myhrvold presenterer i Modernist Cuisine… og som alle er svært gode og ganske enkle (!!!) å lage.
Kentucky Barbecue saus
Mild, søt og rund saus, passer godt til svin og biff.
300g ketchup 60g Eple eddik 50g Brunt sukker 30g Mørk sirup 30g Fersk ananssaft 25g Jack Daniels 5g Worchestershire saus |
Bland alt sammen i en kjele, og småkok det i ca. 15 min. til ønsket tykkelse. Rør ofte slik at den ikke brenner fast. |
8g Smør 20g Jack Daniels Sitronsaft salt |
Bland inn smør og Jack Daniels til smøret er godt integrert. Avkjøl og lagre i kjøleskap til den skal brukes. |
North Carolina BBQ saus (Lexington style)
Dette er en flott eddikbasert saus, flott med svin. En en av mine absolutt favoritter! Er også veldig god som en to (eller flere) sauser, særlig om andre er søte.
230g Eple eddik 230g hvit eddik 140g Ketchup 60g lønnesirrup 20g sukker 14g chili flak 9g sort pepper |
Bland alt sammen i en kjele, og småkok det i ca. 10 min. til ønsket tykkelse. Rør ofte slik at den ikke brenner fast. |
salt | Smak til og avkjøl til den skal brukes |
South Carolina Barbecue saus
Rund smak med klar sennepsmak. Passer godt til svin.
300g Dijon sennep 125g lyst øl 30g Eple eddik 30g Tomatpure 10g Brunt sukker 10g Worchestershire 1,5g Sort pepper 1,5g Hvitløkspulver |
Bland alt sammen i en kjele, og småkok det i ca. 20 min. til ønsket tykkelse. Rør ofte slik at den ikke brenner fast. |
Cayenne pepper Eple eddi salt |
Smak til og avkjøl til den skal brukes |
East Texas Barbecue saus.
Sterk og smakfull saus med mild tomatpreg.
300g Løk 40g Smør 7g Hvitløk |
Finhakk løk og hvitløk, og stek på middels varme til mør, ca. 7 min. |
80g Hvit eddik 80g Vann 50g Ketchup 40g Ancho chili pasta 4g Worchestershire 2g Chili pulver 6g Sennep 0,15g Laubær blad 0,5g Cayenne |
Knus laubærblad og bland alt sammen med løken og kok opp. Bruk en stavmikser for å blende den jevn. Kok til ønsket konsistens, ca. 20 min. Rør ofte slik at den ikke brenner.For en helt jevn saus, dytt den igjennom en finmasket sikt.
0,15g laubær tilsvarer ca. 2 små blader. |
Sitronsaft sukker salt |
Smak til og avkjøl sausen til bruk. |
Memphis Barbecue saus
Saus med tomatpreg og middels sterk.
300g Tomater på boks 80g Eple eddik 40g sitronsaft 40g smør 35g Brunt sukker 30g Worchestershire saus 2,5g chilipulver 1,5g sort pepper 1,5g løkpulver 1g tabasco 3g sennep 0,5g cayenne |
Bland alt sammen i en kjele, og småkok det i ca. 15 min. til ønsket tykkelse. Rør ofte slik at den ikke brenner fast. Bruk en stavmikser for å blende den jevn. |
Salt Sitronsaft |
Smak til og avkjøl og lagre i kjøleskap til den skal brukes. |