Risengrynsgrøt, raskt, enkelt og godt i trykkoker

Jeg syns risengryngrøt er godt, men lager det sjeldentfor mye jobb rett og slett. Fant en oppskrift hos Hobbykokken: http://hobbykokken.no/2011/10/19/risengrynsgrot-i-trykkoker/ som løste dette. Ikke noe røring og tar 20 minutter.

For å gjøre den rikere og mer fylidg smak har jeg tatt inspirasjon fra Indisk mat og hatt i grønn kardemommekapsler, kanel og og nellik. Krydderet skal ikke være særlig fremtredende, men gir en fylde. Optimalt (syns jeg) skal man ikke kunne identifisere kardemommesmaken, men bare smake at det er noe der. (I motsettning til en del boller og vafler hvor det overdøver alle andre smaker..)

Trikset er å blande melk og gryn i en skål som ikke er nede på bunnen av trykkokeren; da får man full glede av trykket / varmen, uten at det brenner fast. Hobbykokken har flere gode bilder av prosessen.

Oppskriften er:

Ingredienser og fremgangsmåte:

200 g risengryn
6 dl melk
3 nellik
1 kanelstang
2 grønne kardemomme-kapsler
Skyll risen i lunkent vann; for å få av stivelse og støv. Ha risengryn nellik og kanel i en ildfast skål med flat bunn sider som går rett opp. Hell på melk og rør det jevnt så at risen blir godt og flatt fordelt. Ha i trykkoker, og godt med vann i bunnen. Kok på høyt trykk i 15 min. La trykke redusere naturlig. (ellers kan grøten “sprenge” over hele gryten)
1/4 ts salt
2 ss sukker
Rør inn salt og sukker. (dette må gjøres til slutt, for sukker stanser kokingen av risen)

Rør godt om og la den hvile i 3 min.Server med kanel og smør og gjerne kirsebær, bringebær eller annen syrlig bær eller frukt.

Share This